x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
Onnodige herverzekering 3de WW-jaar VVT een feit

Uit je ongenoegen!

Onlangs heeft SZW de regeling voor herverzekering van het derde WW-jaar algemeen verbindend verklaard, waarmee deze afspraak op de hele sector VVT van toepassing is. Dit betekent dat alle werknemers een deel inleveren van de 4% salarisverhoging die ze in oktober kregen. De werkgever houdt om te beginnen 0,3% premie in, en komende jaren loopt dit percentage verder op. Omdat de herverzekering van het derde WW-jaar niet bijdraagt aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt roepen NU’91 en FBZ hun achterban in de VVT op om hun ongenoegen te uiten.

FBZ en NU’91 hebben steeds aangegeven tegen de afspraak voor herverzekering van het derde WW-jaar te zijn (zie ons eerdere bericht). De afspraken over deze herverzekering tussen ActiZ, Zorgthuisnl, FNV en CNV hebben we dan ook niet ondertekend. Verder hebben we bij SZW bedenkingen tegen de algemeen verbindend verklaring ingediend. Deze zijn echter niet gehonoreerd, evenals de aangevraagde dispensatie.

Rolf de Wilde, onderhandelaar NU’91. “Waarom iets verzekeren waarvan het risico minimaal is? De kans dat een zorgprofessional langdurig werkeloos blijft, is verwaarloosbaar. Er is volop werkgelegenheid in de sector. Onacceptabel dat er van bovenaf bepaald wordt wat goed is voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dat is helemaal niet nodig, dat kunnen ze prima zelf.”

Joyce Kuijpers en Lilian de Groot, onderhandelaars FBZ. “Dit is echt enorm balen. Het voelt onrechtvaardig. We hebben de andere partijen steeds aangegeven waarom we deze regeling onzinnig vinden. We kunnen het vanuit werknemersoogpunt maar ook juridisch niet begrijpen dat andere partijen oude afspraken uit een sociaal akkoord van 2013 hebben doorgedrukt, terwijl we ondertussen in een andere wereld leven. Standpunt van FBZ is dat herverzekering van het derde WW-jaar alleen aan de orde kan zijn als de werkgever de premie betaalt.”

Uit jouw ongenoegen!
De kans dat jij ooit van deze regeling gebruik zal maken is uiterst gering. Werk jij in de VVT, en vind jij dit ook geen goede zaak? Gebruik dan deze voorbeeldbrief van NU’91 en FBZ om jouw mening bij je werkgever kenbaar te maken.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over waar deze regeling vandaan komt, en hoe hoog de premie is die jij de komende jaren gaat betalen? Bekijk dan deze FAQ.